Machtige media (II)

31-05-07 om 12:46, door: kerux - 1205 views - Categorie: discussie

Eerder schreef ik al wat over hoe de media onze denkbeelden beïnvloeden. In sommige gevallen heeft dit echter verregaande gevolgen. Het probleem is dat allerlei mensen graag van de media gebruik maken om hun eigen standpunt of ideologie over te brengen. Dat is natuurlijk weinig verbazingwekkend, propaganda is al zo oud als Methusalem. Toch kan het nooit kwaad om eens stil te staan bij de invloed van die propaganda.
De laatste tijd is Iran veel in het nieuws en dan voornamelijk de problemen die het met de VS heeft. Er wordt druk gespeculeerd over mogelijke militaire actie (een slecht idee overigens. Zie de laatste aflevering van Tegenlichts 'Plaats des oordeels'), maar hoeveel wil je van de propaganda (van beide kanten!) geloven...
In dit kader zijn de documentaires van Adam Curtis zeer interessant. In 'The power of nightmares' geeft hij een uitgebreid beeld van hoe de dreiging van terrorisme ontstaan is en dat het misschien niet is wat het lijkt. Maar door mensen iets te laten geloven kun je veel bereiken.
Deze macht van de media over het grote publiek laat dezelfde Adam Curtis ook zien in zijn documentaire reeks 'The century of the self' (link naar deel 1). Hierin bekijkt hij de invloed die psychoanalyse heeft (gehad) op beleidsvorming en hoe de industrie dis-informatie gebruikt.
Maar om eerlijk te zijn: wie zegt dat dit niet weer een sterk staaltje propaganda is van wie weet welke partij die ons iets wil laten geloven (beide documentaires zijn van dezelfde maker tenslotte)? Het is mogelijk, maar zelfs als dat zo is, wil ik liever de propaganda van beide kanten horen zodat er in ieder geval nog de schijn is dat ik zelf een mening kan hebben die niet gedomineerd wordt door eenzijdige informatie.

Pingbacks:

No Pingbacks for this post yet...

bleekselderij.nl

logo
Een weblog met discussies, rants, foto's en alles wat we verder maar interessant vinden. Thema's zijn onder andere de vrije wil vs. determinisme, evolutie en religie. Heb je wat toe te voegen? Post!

Posten, instellingen, etc.

Zoek