Groen China

03-05-07 om 15:45, door: kerux - 1300 views - Categorie: discussie

Dit project loopt weliswaar al een tijd, maar heeft voor zover ik weet nog niet zo veel bekendheid als gerechtvaardigd. Hierbij dus mijn kleine bijdrage over het ambitieuze Chinese plan voor een duurzame stad. Niet al te ver van Shanghai wordt er gewerkt aan de nieuwe stad 'Dongtan' (letterlijk: Oost strand) gebouwd. Het bijzondere is dat de stad in zijn geheel is ontworpen om efficiënt en duurzaam te zijn. Hierbij wordt rekening gehouden met de omliggende natuur, de energiebehoefte van de mensen die er wonen, transport, enz. Kortom een hulde waardig initiatief, zeker in het land waar met de stormachtige economische groei het milieu niet echt hoog in het vaandel heeft gestaan. Een mooi artikel over de stad en hoe de planning heeft plaatsgevonden is te lezen op Wired (Eng). Het BBC radioprogramma 'Costing the earth' heeft er (alweer een jaar geleden) ook al eens aandacht aan geschonken.

Als dit inderdaad zo goed werkt als dat ze beweren dan is dit een grote stap voorwaarts voor ontwikkelingslanden die in hoog tempo aan het verstedelijken zijn. (Ik heb wel ergens gelezen dat de ecologische voetafdruk van deze stad nog steeds iets hoger ligt dan je zou willen: 2,2 hectare ipv de beschikbare 1,8 maar dat is in ieder geval al een stuk beter dan de 9,6 die de gemiddelde Amerikaan er op na houdt en de 4,8 hectare voor de gemiddelde (West)Europeaan. (Bron: Living Planet Report)

Pingbacks:

No Pingbacks for this post yet...

bleekselderij.nl

logo
Een weblog met discussies, rants, foto's en alles wat we verder maar interessant vinden. Thema's zijn onder andere de vrije wil vs. determinisme, evolutie en religie. Heb je wat toe te voegen? Post!

Posten, instellingen, etc.

Zoek