De (on)macht van de media

11-04-07 om 15:13, door: kerux - 2309 views - Categorie: discussie

Het vpro-programma Tegenlicht zendt een zesdelige serie uit met de titel 'Plaats des oordeels' over de complexe situatie in het Midden Oosten. Het tweede deel van deze serie geeft een interessant beeld van de rol van de media. Onze mening als Nederlandse nieuwsconsument wordt nu eenmaal bepaald door wat onze kranten schrijven. Hoe kan het ook anders. Joris Luyendijk geeft echter een scherpe analyse over wat je als correspondent voor elkaar kunt krijgen en hoe bevooroordeeld de berichtgeving, vaak ook onbedoeld, is.

Dit is slechts één voorbeeld, maar op allerlei vlakken worden we misleid door de manier waarop we onze informatie vinden. Wederom Tegenlicht (fantastische onderzoeksjournalistiek maar natuurlijk ook maar één bron) geeft een beeld van de campagne van Wouter Bos, wat mij duidelijk maakt hoe onze politiek in de macht van de media is. Aanleiding om dit bij elkaar te zoeken waren een aantal posts op Sargasso, dus alle credits ook aan de bloggers aldaar.
Het is drie uur videomateriaal, dus ik zal proberen een paar dingen samen te vatten, maar kijk ze vooral zelf om te voorkomen dat mijn mening (als onderdeel van de 'nieuwe media' ;)) teveel invloed krijgt.

Joris Luyendijk laat zien dat de berichtgeving over Israël en de Palestijnen gekleurd is richting het Israëlische verhaal en niet eens bewust maar als gevolg van het feit dat Israël zijn PR ministerie beter geregeld heeft, dat aanslagen nu een keer beter te filmen zijn dan bezetting, enzovoorts. Dus nog afgezien van de problemen in die regio (een verhaal apart), is de rol van de media aanzienlijk. Maar wat kun je er aan doen? Of zoals Joris Luyendijk het verwoordt (parafrase)

Het nieuws is als een rivier waarin je meepeddelt en misschien een beetje van richting kunt veranderen, maar je kunt niet opeens iets anders gaan doen. Je kunt niet opeens pannenkoeken gaan bakken.

De media heeft dus een zekere macht, maar net zoveel onmacht.

De afleveringen over de campagne van Wouter Bos zijn misschien minder voor de hand liggend in dit kader, maar ze laten goed zien hoe veel voorbereiding er zit in hoe je moet overkomen. Wie een televisie debat wint, wint ook stemmen. Degene die de vragen van de journalisten niet kan beantwoorden in mooie soundbytes maakt minder kans. Campagne voeren is een media oorlog en deze afleveringen laten met opvallende openheid zien hoe dat gaat.

Het rapport "Binnenhof van binnenuit" geeft een beeld van de mening van kamerleden over de rol van de media en de verhoudingen tussen de politiek de media en de kiezers. Het rapport zelf heb ik niet gelezen, maar lees vooral deze samenvatting en analyse die ik niet beter zou kunnen.

Zijn de (klassieke?) media echt zo (on)machtig?

Pingbacks:

No Pingbacks for this post yet...

bleekselderij.nl

logo
Een weblog met discussies, rants, foto's en alles wat we verder maar interessant vinden. Thema's zijn onder andere de vrije wil vs. determinisme, evolutie en religie. Heb je wat toe te voegen? Post!

Posten, instellingen, etc.

Zoek