Schijnveiligheid

30-08-07 om 15:07, door: kerux - 3030 views - Categorie: discussie

Vanmorgen fietste ik door de stad en zag ik het volgende op een reclamebord staan:

IN NEDERLAND WERKEN MEER DAN 200.000 PROFESSIONALS SAMEN TEGEN TERRORISME. WAT KUNT U DOEN?

Dan vraag ik me af of de overheid niet iets beters te doen heeft dan dit soort campagnes...

Sinds 11 september is terrorisme een hot topic bij alle westerse overheden en media en daar kan ik me best iets bij voorstellen, want (alle conspiracy theories even daargelaten) het is me nogal wat. Maar waar ik me wel behoorlijk aan stoor is het eindeloze invoeren van allerlei regels en wetten die weinig inhouden behalve schijnveiligheid. Want wat is de incidentie van terrorisme? Hoeveel mensen overlijden er aan de gevolgen van terrorisme? Een paar statistiekjes.
Doodsoorzaken, Verenigde Staten, 2002
Doodsoorzaken, Nederland, 2005
We gaan dood aan hart- en vaatziekten, kanker en andere onprettige aandoeningen, onnatuurlijke dood is een zodanig klein percentage dat het in de Nederlandse gegevens niet voorkomt en in de Amerikaanse een relatief kleine rol speelt (let wel, terrorisme staat al helemaal niet op de kaart).

Mijn punt is dat er genoeg problemen zijn in deze wereld die opgelost moeten worden, we schieten er dus niks mee op als één eigenlijk redelijk marginaal probleem wordt opgeblazen (vergeef me het woordgebruik) tot onredelijke proporties omdat het toevallig nogal mediageniek is. Want we worden niet veiliger van het stoppen van het treinverkeer telkens als iemand perongeluk iets in de trein laat liggen. Pure schijnveiligheid om er zo'n ophef over te maken, het lijkt dan slechts dat er niks kan gebeuren. Maar als iemand echt kwaad wil dan lukt dat toch wel, dat komt alleen bijna nooit voor.

Een tijdje terug schreef ik iets over een aantal documentaires van Adam Curtis. Zijn punt dat terrorisme wel erg handig is om als overheid macht te hebben over je bevolking lijkt niet eens zo heel raar als er weer een privacyschenddende maatregel wordt aangenomen. Zogenaamd omdat anders de terroristen vrij spel hebben. Begrijp me goed, ik heb niks tegen veiligheid en de overheid heeft daar zeker een taak, maar ik wordt een beetje cynisch van de overdreven aandacht die het krijgt. Een beetje gezond verstand lijkt me hier geen kwaad kunnen. Moeten we vrijheid opgeven voor het grotere goed? Ok prima, maar zorg wel dat het een beetje in verhouding staat.

Pingbacks:

No Pingbacks for this post yet...

bleekselderij.nl

logo
Een weblog met discussies, rants, foto's en alles wat we verder maar interessant vinden. Thema's zijn onder andere de vrije wil vs. determinisme, evolutie en religie. Heb je wat toe te voegen? Post!

Posten, instellingen, etc.

Zoek