Heft evolutie zichzelf op den duur op?

08-07-07 om 23:31, door: bleekselderij - 2888 views - Categorie: discussie

Hoewel het in een lifetime niet merkbaar is, evolueert de mens rustig door. Ons staartbotje verdwijnt, onze vingers veranderen van lengte, we worden langer, etc. etc. Aan de andere kant wordt onze gezondheidszorg en wetenschap steeds beter, en worden mensen gemiddeld veel ouder dan vroeger. Zolang we maar gezond blijven, lijkt dit ook wat we willen; zo lang mogelijk leven en zoveel mogelijk dingen doen. Naarmate we technisch meer kunnen qua kunstorganen/weefsel zal deze trend zich voortzetten. Wie weet is de gemiddelde leeftijd over een paar eeuwen wel 200 jaar, of nog (veel) meer. Als we deze lijn nog verder doortrekken en veronderstellen dat de mensheid zichzelf voorlopig niet opblaast, zou het kunnen zijn dat de individuele mens in komende tijdperken virtueel onsterfelijk is; alles kan worden vervangen en de mens leeft door als cyborg. Ik ga er vanuit dat de negatieve connotatie van dit begrip tegen die tijd als hopeloos ouderwets wordt gezien.

Als de mens – het organisme – tegen een bepaalde tijd ‘onsterfelijk’ is geworden, dan stagneert de evolutie van onze genen – de replicators, waarop de evolutie van Darwin in zijn puurste zin van toepassing is. Onsterfelijkheid is de opperste vorm van overleven, in die zin kan het eigenlijk niet anders dan dat de evolutie van een bepaalde replicator op den duur daar uitkomt.

Maar wat dan? Hebben we dan ons biologische hoofdstuk helemaal afgesloten (want onze genen evolueren niet meer) en leven we puur technologisch verder? We zijn dan onsterfelijk, dus we hoeven ons niet meer voort te planten en we kunnen ons fenotype naar believen ‘customizen’. Eigenlijk hebben we onze genen dan niet meer nodig en heeft evolutie er toe geleid dat genen buiten spel worden gezet… maar dit is paradoxaal, want juist de genen die zichzelf van levensbelang maken, overleven en zij zullen zichzelf dus nooit overbodig maken. Er lijkt dan een conflict te ontstaan tussen het overleven (d.w.z. onsterfelijk worden) van het organisme, t.o.v. het overleven van de replicator: succesvolle replicators leiden tot organismen die niet meer afhankelijk van deze replicators zijn.

Uw gedachten?

Pingbacks:

No Pingbacks for this post yet...

bleekselderij.nl

logo
Een weblog met discussies, rants, foto's en alles wat we verder maar interessant vinden. Thema's zijn onder andere de vrije wil vs. determinisme, evolutie en religie. Heb je wat toe te voegen? Post!

Posten, instellingen, etc.

Zoek